lauantai 31. toukokuuta 2014

Merivesi nousi taivaalle?

Tiedättehän sen tilanteen kun kaikki ei aina mene ihan niin kuin suunnittelee? Ja mitä pitemmällä tähtäimellä suunnitelmia tekee, sitä isommaksi kasvaa kaikenlaisten muuttujien vaikutus suunnitelmaan. Kaikki ei siis aina mene niin kuin Strömsössä, mutta silti saattaa olla ihan kivaa...


Tämän perheen toinen aikuinen on suht innokas kalamies. Ja kun on oma yritys, voi yhdistää huvin ja hyödyn. (Meiltä vois siis ostaa myös kalastustarvikkeita, täältä: Björköby Predator Fishing.) Ja ensimmäinen ikään kuin testikalastustapaaminen kalakavereiden kanssa oli sovittu helatorstaille. 

Aikataulujen yhteensovittaminen on sen verran vaativaa puuhaa, että sovituista reissuista pidetään kiinni, vaikka lähtökohdat eivät olisi kovinkaan suotuisat. Sinnikkäitä miehiä!

Mehän asumme täällä Merenkurkun maailmanperintöalueella (Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa!). Syy, miksi tämä alue on maailmanperintökohde, on maankohoaminen. Täällä se  ilmiö on hyvin helppo nähdä, koska maa kohoaa niin nopeasti ja rannikko on matalaa.

Toinen asia, joka täällä vaikuttaa siihen, kuinka paljon maata näkyy, on tuuliolosuhteet. Ilmiö on laajempikin, mutta lyhykäisyydessään (ja mutkat suoriksi -tyylillä ilmaistuna) pohjoistuuli tyhjentää Perämeren ja Merenkun. Ja kun tuulee pohjoisesta useamman päivän putkeen, niin päästään sellaiseen lukemaan kuin -60. Eli merenpinta on kuusikymmentä senttimetriä tavanomaista alempana.

Kun matalasta vedestä napsaistaan kuusikymmentä senttimetriä, lisätään kova pohjoistuuli päälle, niin eihän siellä merellä mitään tungosta ollut... Ei ihmisten eikä kalojen suhteen. Hienosti miehet kuitenkin olivat päivän merellä uistimia uittamassa. Ja grillasivat kunnon pihvit meripäivän päätteeksi!

Nyt meidän (onko sopivaa sanoa näin 3,5 viikon asumisen jälkeen että meidän?) kaunis saaremme on kietoutunut sumuun. Kaikki se vesi jota eilen kaivattiin merellä tuntuu tänään olevan ilmassa. 

Sumu nappaa kaiken syleilyynsä


Vieläkin on vähän vaikea uskoa, että me asumme näin kauniissa paikassa. Ja nyt lämpimänä vuodenaikana on upeaa seurata luonnonvoimia ympärillä. Tuuli yltyy täällä monesti hurjaksi! Katsotaan millaista täällä on syys- ja talvimyrskyjen aikaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerrohan.